A vörösborban a hosszú élet titka?
Pécsi kutatóknak az országban elsőként sikerült feltárni a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és megállapítani: a piros szőlő héjában található transz-rezveratrol elnevezésű polifenol gátolja a DNS körüli fehérjék károsodását.

Az eredményekről Sümegi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem biokémiai és orvosi kémia intézetének igazgatója tájékoztatta az MTI-t. A villányi merlot szőlőfajtával, patkányokon végzett vizsgálatok bizonyították az említett polifenol hatását. A szakemberek a patkányoknál mesterségesen szívinfarktust idéztek elő, majd egy csoportjukkal rendszeresen alkoholmentes bort itattak. Az állatok szívének szövetéből metszetet készítettek és megállapították, hogy a "borivó" példányoknál nem tapasztalható az infarktussal járó sejtnagyobbodás, szívizom károsodás. Az egereken végzett kísérletek pedig bizonyították, hogy az az egér, amellyel rendszeresen bort itatnak, 50 százalékkal hosszabb ideig él, mint társai. A professzor utalt rá: már korábbi orvosbiológiai kutatások is bizonyították, hogy a szív és érrendszeri betegségek alapjait gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz okozza. A különböző antioxidánsok bevitele lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát-anyagcserét, így segíthet az infarktus megelőzésében, a szív további károsodásának akadályozásában. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban az országban elsőként a baranyai megyeszékhelyen folytattak szisztematikus kísérleteket.    
Mivel a szív és érrendszeri betegségek Magyarországon is népbetegségnek számítanak, a PTE kutatói folytatni kívánják kísérleteiket, hiszen a vörösborban található polifenolok az infarktuson átesett betegek esetében segíthetnek a szív regenerálásában, ezzel hozzájárulva a további infarktusok elkerüléséhez. Sümegi Balázs rámutatott: az máris állítható, hogy 5 milligramm polifenol napi bevitele ajánlott egy felnőtt számára, és ezt a mennyiséget 2-3 deciliter jó minőségű vörösbor biztosíthatja. Az igazgató úgy vélte: célszerű megtalálni annak a módját, miként lehet a polifenolhoz alkohol nélkül hozzájutni, és e szőlő héjából nyert anyagot például táplálék-kiegészítőként forgalomba hozni. Már csak azért is, mert a legújabb vizsgálati eredmények alapján a polifenol nem csak a szív- és érrendszerre hat, hanem komoly szerepe van a glukózfelhasználás javításában, ezáltal a cukorbetegség megelőzésében is."

A cikk készülte óta a Pécsi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy már napi 5 mg trans-resveratrol bevitel is szignifikánsan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek inzulinrezisztenciáját.

Már hazánkban is kapható az Egyesült Államokban hatalmas sikert aratot EzMelts Resveratrol 150, melynek napi adagja 150 mg 99%-os tisztaságú trans-resveratrolt tartalmaz, egyedülálló szájon át felszívódó technológiájának köszönhetően, pedig akár 250x jobb felszívódást biztosíthat, mint a hagyományos gyomorban felszívodó kapszulák vagy tabletták.


Olvasson többet a rezveratrolról ITT!
Megrendelhető ITT

Forrás: http://index.hu/tech/hirek/238242/
2013 OKT 08 17:08:41/ Hozzászólások (0)