Harc a magas vérnyomás ellen, természetesen
Tegnap az Origo Tudomány rovata ismét beszámolt a vörösborban található polifenolok - melyek közül a rezveratrol a legismertebb és leghatásosabb - vérnyomás csökkentő hatásáról. A kísérletben résztvevők mindössze 3 deciliter vörösbort fogyasztottak, míg az EzMelts Resveratrol 150 egy napi adagja 500 pohár borban található rezveratrol mennyiségnek felel meg.

"Számos kutatás igazolta már a vörösbor jótékony élettani hatásait, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemben betöltött szerepét. Egy új vizsgálatból most arra is fény derült, hogy a vörösbor alkoholmentes változata olykor még alkoholos testvérénél is előnyösebb.

Ritkán hallani az alkoholmentes borokról, pedig a termék régóta létezik. Az alkoholmentes bor hallatán nem valamilyen "pancsolt" italra kell gondolni, hanem egy rendkívül modern és hatékony eljárásra, amely a minőségi borokból kíméletesen, az íz- és zamatanyagok megőrzésével távolítja el az alkoholt.


Az Amerikai Szívgyógyászok Társasága által kiadott Circulation Research című szakfolyóirat számolt arról a kutatásról, amelyben a vörösbor alkoholos és alkoholmentes változatának szerepét is vizsgálták a magas vérnyomás csökkentésében. A vizsgálatban résztvevő 67, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kiemelt kockázati csoportba tartozó (például cukorbeteg) férfi közel három hónapig normál, megszokott étrendjét követte. Az étrend kiegészítéseként 4 héten keresztül naponta 3 deciliter vörösbort, 4 hétig ugyanennyi alkoholmentes vörösbort, majd újabb négy hétig napi körülbelül 8 centiliter gint fogyasztottak.


Az eredményekből kiderült, hogy a gin hatására nem változott a résztvevők vérnyomása, a négyhetes vörösbor-kúra után pedig csak minimális vérnyomáscsökkenést tapasztaltak. Az alkoholmentes vörösbor azonban négy hét után 6 higanymilliméterrel csökkentette a szisztolés (az első értékt), és kettővel a diasztolés (második) értéket. Ilyen mértékű vérnyomáscsökkenés a szívbetegségek kialakulásának kockázatát nagyjából 14, míg a stroke-kockázatot majdnem 20 százalékkal csökkenti.


Az alkoholmentes változat emellett növelte a résztvevők nitrogén-monoxid szintjét is: ez a molekula elősegíti az erek tágulását, így több vér áramlik a szívhez és a különféle szervekhez, ezáltal csökkentve a vérnyomás mindkét értékét. Bár az alkoholos és alkoholmentes vörösbor ugyanakkora mennyiséget tartalmazott a jótékony hatású, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszó polifenolokból, az alkohol úgy tűnik gyengítette ezek vérnyomáscsökkentő hatását - olvasható a tanulmányban."


Forrás: www.origo.hu