WHO: A magyar a világ egyik legegészségtelenebb népe
Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa, közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztviselőjére hivatkozva az NPR amerikai közszolgálati rádió.

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. Az idei világnap témája az urbanizáció és az egészség kapcsolata. A szervezet szerdán nagyszabású kampányt indít: a világ ezer városában "megnyitják a közösségi tereket az egészség előtt", utcákat zárnak le a forgalom elől, bátorítják a parkokban való mozgást. A cél az egészségvédő programok népszerűsítése.


Az NPR Budapestről keltezett tudósításában megszólaltatta Pusztai Zsófiát, a WHO nemzeti koordinátorát, aki kifejtette: Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása.

A magyar lakosság egészségügyi helyzete még mindig elég gyenge nemzetközi mércével, jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi-gazdasági fejlettségű országtól elvárható volna, beleértve az EU-tagállamokat és más országokat is, mutatott rá a szakember. Pusztai Zsófia emlékeztetett: Magyarországon az elhalálozások okai között vezető a szerepük a szív- és érrendszeri betegségeknek, nemcsak európai, hanem világviszonylatban is a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében. Az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé.


A WHO idei kampányában a városokban élők egészségtelen életmódjára, a környezetszennyezésre, a rák- és szívbetegségek számának növekedésére igyekszik felhívni a figyelmet. Pusztai Zsófia úgy nyilatkozott az NPR rádiónak: azt szeretné, ha a következő kormány az ország gazdasági gondjai ellenére többet költene az egészségügyi megelőző programokra.


Forrás: http://index.hu/belfold/2010/04/07/who_hazank_a_vilag_egyik_legegeszsegtelenebb_orszaga/
2013 OKT 03 14:03:00/ Hozzászólások (0)